Chef // Carita

Thai-salaattia raejuustolla tai Tom Kha keittoa hauella. Tai ehkä suomalaisilla sienillä höystettyä thaipataa. Carita Björkmanilla,  on missio. Kahden maan, Suomen ja Thaimaan, välillä vuosia asunut kokki haluaa lakata ikävöimästä toista ja yhdistää pohjoismaisen keittiön maut thaimaalaisen ruokakulttuurin harmoniaan.

”Harmoniasta ei tosin ole tietoakaan aidossa thai-keittiössä. Siellä äänet nousevat falsettiin,” Carita nauraa.

Sukellusoppaasta tuli kokki, kiitos thaimaalaisen kämppiksen. Kun ruokafriikit kohtasivat, pata kannusti kattilaa. Carita seurasi ystävää ruokatorille ja opiskeli keitoksiin sujahtavien mausteiden thai-kielisiä nimiä. Viikonloppuisin suomalaista kouli keittiön saloihin kämppiksen 80-vuotias isoäiti.

”Haluan miellyttää ystäviä. Olen todennut, että ruualla se tehoaa parhaiten,” Carita kertoo.

Omnian kokkikoulusta Helsingistä valmistunut Carita on työskennellyt muun muassa Farangissa. Herkkusuu on opiskellut myös sokerileipuriksi Le Cordon Bleu -koulussa Bangkokissa.

ENG:
Carita/Chef

Thai salad with cottage cheese, Tom Kha soup with pike – or perhaps a Thai stew with Finnish mushrooms. Carita Björkman,  is a woman on a mission. The chef who’s spent years splitting her time between Thailand and Finland wants to finally stop pining for the country she’s not in, and combine Nordic flavours with the harmony of Thai cuisine.

“Although harmony is the last thing you think of when you’re in a real Thai kitchen. Voices tend to go up quite a few notches”, laughs Carita.

The former diving instructor became a chef thanks to her Thai roommate. Two foodies found each other, and the pot was soon encouraging the kettle. Carita followed her friend to street markets and learned the Thai names of whatever spices went into local dishes. Weekends were spent taking cooking lessons from the roommate’s 80-year-old grandmother.
“I like making my friends happy. I’ve found that food is the best way to do it”, says Carita.

Carita has graduated from the cookery school at Omnia in Helsinki, and has worked at restaurant Farang, among other places. This chef has a sweet tooth: she’s also studied to be a pastry chef at Le Cordon Bleu Dusit culinary school in Bangkok.